Website laten maken? Dan ben je verzekerd van technische expertise, creativiteit in vormgeving en aansluiting op wat jij voor jouw bedrijf nodig hebt.

Zelf goedkoop je website bouwen of toch laten maken?

Een website laten maken is een vak apart. Er komt veel bij kijken. Je kunt tegenwoordig steeds makkelijker een website zelf maken op basis van een zelfbouwsysteem waarvoor je maandelijks een x bedrag betaalt, zoals Jimdo. Maar een aantal zaken van het maken van een website komen niet aan bod bij dergelijke zelfbouwsystemen. Waardoor jouw website uiteindelijk niet goed presteert en voor je het weet ben je toch op zoek naar iemand waar je een website kan laten maken.

Belangrijke voorwaarden van een goede website

Een websitebouwer heeft een aantal voorwaarden die belangrijk zijn voor een goede website. Naast een mooi uiterlijk moet de website ook snel laden, bij trage websites verlaten de bezoekers je website sneller. Een aantal punten om jouw website zo snel mogelijk te laden laden zijn:

  • Optimalisatie van CSS en HTML
  • Optimalisatie van afbeeldingen
  • Optimalisatie van Javascript
  • Gebruik van cache
  • Mobile-First Design
  • Gebruik van Call to Actions

Optimalisatie van CSS en HTML

Wanneer een website door de browser van de bezoeker wordt geladen bestaat deze voornamelijk uit HTML en CSS. Een goede website ontwikkelaar optimaliseert de HTML en CSS van de website. Een ander woord voor optimaliseren is comprimeren. Door de HTML en CSS van elke webpagina zo klein mogelijk te maken zorg je voor een reductie in de laadtijd van je website. Dit kan soms wel oplopen tot 10 seconden snellere laadtijd! Aangezien website bezoekers bij een website die binnen 3 seconden niet op hun scherm staat al vertrekken, begrijp je hoe belangrijk dit is!

Optimalisatie van afbeeldingen

Op de tweede plek staan afbeeldingen die op jouw website worden gebruikt. Ook deze kun je optimaliseren om zo snel mogelijk te laden. Een goede website bouwer of webdesigner maakt zijn ontwerp in programma's zoals Adobe Photoshop of Sketch. Bij deze programma's is het mogelijk om afbeeldingen zo op te slaan dat de browser ze sneller laadt en zodat de bestandsgrootte afneemt zonder dat er veel kwaliteit verloren gaat. Bij IKZOEKTIM worden afbeeldingen nog meer verkleind zodat ze nog sneller laden. Dit is uitermate geschikt voor websites die veel afbeeldingen moeten bevatten, zoals die van een fotograaf of een webshop.

Optimaliseren van Javascript

Javascript op websites kan ook worden geoptimaliseerd. Net als bij CSS kan bij het opslaan van deze code alles op één regel worden gezet zodat de browser bestanden nog sneller kan laden en je website dus sneller wordt getoond dan een website waar dit niet is gedaan. Javascript wordt o.a. gebruikt op websites door:

  • Google Analytics
  • Formulieren
  • Dia weergaves (bijvoorbeeld een portfolio)
  • In- en uitklappen van menu's
  • Animaties 

Javascript is dus een veel voorkomend aspect bij het laten maken van een website, welke standaard geoptimaliseerd wordt wanneer je door IKZOEKTIM een website laat ontwikkelen.

Gebruik maken van cache

Cache betekent alles wat op je laptop, mobiel of pc (tijdelijk) kan worden opgeslagen totdat een instelling of een handmatige actie van de gebruiker aangeeft dat het moet worden verwijderd. Wat is er zo handig aan cache? Als je meerdere keren een website bezoekt hoef je niet altijd alles opnieuw te laden. Als je bijvoorbeeld op deze pagina van IKZOEKTIM naar de contact pagina gaat en weer terug, zul je merken dat deze pagina sneller laadt dan toen hij voor het eerste geladen werd. Dit komt doordat afbeeldingen en code opgeslagen worden op je laptop in een tijdelijke map. Als je geen cache instelt moet elke pagina dus steeds opnieuw worden geladen. Dit kan problemen opleveren bij bijvoorbeeld een webshop of andere website waar veel afbeeldingen worden gebruikt. Cache instellen is dus belangrijk bij het laten maken van een website! Ik cache standaard bestanden zoals afbeeldingen, HTML, CSS en javascript zodat websites zo optimaal mogelijk presenteren. Ook stel ik een periode in dat alles automatisch wordt ververst zodat bij een volgend bezoek van een gebruiker altijd de nieuwste versie van een website wordt getoond als er bijvoorbeeld een update is gedaan.

Mobile-First Design

Mobile first is een term die gebruikt wordt bij website ontwikkeling waarbij de prioriteit ligt bij smartphones, tablets en andere apparaten met kleine schermen. Voorheen begon men vaak voor de desktop/laptop schermen te ontwikkelen. Maar omdat mobiel gebruik zo sterk is toegenomen is het belangrijk om websites dusdanig te optimaliseren en in te richten met een klein (touch)scherm in gedachten. Begin je met een responsive web design op een groot scherm dan kom je vaak al snel problemen tegen zodra je de ontworpen content passend moet maken voor een kleiner scherm. Anders om is dit makkelijker en ben je bezig met een efficienter design proces van jouw website.

Call to Action (CTA) gebruiken

Als ontwerper van een website wil je dat de bezoeker het meest optimale pad (de weg) neemt die hij of zij nemen kan om het doel van de landingspagina te bereiken. Met een CTA maak je het de gebruiker (en jezelf) makkelijker om de focus van de gebruiker te richten op de weg naar het doel. Een CTA wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, namelijk voor:

  • Contact opnemen
  • Offerte aanvragen
  • Afname van producten en diensten
  • Inschrijven voor een nieuwsbrief
  • Account registratie
  • Boeken van een hotel / vakantie

Wanneer een gebruiker ingaat op een CTA en uiteindelijk een van bovenstaande taken uitvoert, heet dat conversie. Je hebt de gebruiker weten te leiden van de entree pagina tot aan een doel. Wanneer je wilt weten of een Call to Action echt goed werkt, dan stel je binnen een dashboard van Google Analytics een van deze doelen in. Je meet dan of de gebruiker(s) gebruik maken van een CTA en of een doel dat je voor de website hebt gesteld, is behaald. Met andere woorden, hoeveel aanvragen er bijvoorbeeld via een contactformulier worden geconverteerd.

Toch je eigen website bouwen met bijvoorbeeld Wordpress?

Wordpress is nog steeds het meest populaire CMS wat vaak door mensen wordt gebruikt om zelf goedkoop een website in elkaar te zetten. Ook bij Wordpress zijn tal van zaken die zich voordoen bij het zelf maken van jouw website.

  • Welke onderwerpen/pagina's maak ik aan op mijn website?
  • Begin ik een blog?
  • Hoe krijg ik mijn website hoger in Google?
  • Welke afbeeldingen gebruik ik?
  • Hoe onderhoud ik mijn eigen website?
  • Hoe zorg ik voor goede hosting?
  • Waar regel ik een SSL certificaat?

Gratis en betaalde templates voor Wordpress

Wat het maken van een website voor iedereen nog toegankelijker maakt, is het installeren van templates. Dat is eigenlijk een mal van het webdesign van jouw website die van te voren al door iemand anders gemaakt is. Hierin is vooraf bepaald hoe de website eruit komt te zien en waar de content komt te staan. Naast Wordpress' standaard functionaliteiten kan een template ook een aantal functies voor je toevoegen. Templates komen meestal met erg weinig (gratis) of juist erg veel (betaalde) functionaliteiten en plugins. Deze functionaliteiten en plugins zitten er in omdat de makers van een wordpress template natuurlijk graag willen dat je deze aanschaft. De makers van een Wordpress template moet eigenlijk voor iedereen geschikt zijn. En daar wordt de plank vaak misgeslagen. Betaalde Wordpress templates hebben eigenlijk standaard te veel functionaliteiten en plugins die de meeste websites niet nodig hebben. Ze kunnen de website traag maken en in het ergste geval zelfs onveilig door het enorme aantal plugins die meegeleverd worden.

Hoe krijg ik dan wat ik nodig heb op mijn website?

Door in gesprek te gaan met een ervaren websitebouwer en ontwerper kom je er achter wat jouw toekomstige website precies nodig heeft. Het maakt dan niet uit welk CMS je gebruikt, het kan bijvoorbeeld nog steeds met Wordpress. Alleen heb je dan een website die voor jouw bedrijf gemaakt is en voor niemand anders.

Een website op maat laten maken

Ik heb het op deze pagina gehad over Wordpress en hoe snel je een website online kunt zetten door een template te kopen. Of door een gratis template te installeren. Een aantal van mijn klanten heeft dit ook gedaan en is bij mij terecht gekomen, omdat ze nog steeds iets misten qua functionaliteit. De template deed niet precies wat ze eigenlijk nodig hadden of hadden verwacht.

Na een gesprek met mij of als je specifieke wensen hebt en ik iets op maat ga maken voor jouw website dan weet je precies wat je krijgt. Er worden geen overbodige functionaliteiten toegevoegd die je nooit gebruikt en waar je wel voor betaalt. Wat wordt opgeleverd is een website die bij je past en welke makkelijk valt te beheren en overzichtelijk werkt doordat alles voor je op maat is samengesteld.

Kan ik mijn website uitbreiden met modules?

Er is een groot aantal standaard modules beschikbaar die geïnstalleerd kunnen worden en waar een eigen look en feel aan kan worden toegepast zodat hij perfect past bij de rest van de website. Ik gebruik echter een CMS dat heel erg makkelijk op te bouwen is zoals jij dat graag zou willen zien. Geen vaste modules waarin veel werk moet worden verricht om ze aan te passen.

Wat zit in een standaard website?

  • Een formulieren module
  • Een sitemap generator (heel handig voor Google)
  • Een zoekmachine optimalisatie module
  • Zoveel pagina's als je nodig hebt (geen extra kosten per losse pagina).
  • Google Analytics

Wat kost het laten maken van een website gemiddeld?

Je wilt natuurlijk weten wat het laten maken van een goede website kost. Als je alle belangrijke onderdelen van een website goed wilt uitvoeren dan kun je, in deze tijd, een website laten maken vanaf 2500 euro. Pas op met het laten maken van een goedkope website. Er zijn genoeg bedrijven die prijzen hanteren vanaf 199 euro of 500 euro. Je kan zelf wel uitrekenen dat het aantal uren wat hier minimaal aan kan worden besteedt snel op is. En je amper de tijd hebt voor een grafisch ontwerp laat staan dat je tijd heb om goed na te denken hoe de website moet worden. De meeste mensen waar je goedkoop een website kan laten maken beginnen dan ook vrijwel direct met het bouwen / inrichten van een standaard template. Dit is zeker op langere termijn weggegooid geld. Als je bij mij je website wil laten maken dan kan ik je garanderen dat je er een meer dan een paar jaar mee vooruit kunt. Wil je toch goedkoop een website laten maken zoek dan een goed premium Wordpress template uit, en vraag vooral om je heen waar je op moet letten.

Als je een website wil laten maken die vrij uitgebreid is dan kunnen de kosten van een website oplopen tot ongveer 2500 euro, tot 5000 euro. Grotere bedrijven spenderen soms wel 100.000 euro aan een nieuwe website. De meeste beginners (ZZP) hoeven niet bang te zijn dat ze direct een dure website op maat moeten laten te maken. Bedrijven die veel baat hebben bij een goede seo marketing strategie waar conversie een belangrijk doel is en waar veel verschillende soorten pagina's voor moeten worden gemaakt, die allemaal een specefiek doel hebben, vallen meestal hoger uit dan 1250 euro en zitten sneller in de categorie van € 2500 euro tot 5000 euro en hoger.

Natuurlijk zal vooral op het SEO vlak in de loop der tijd het enige veranderd als Google bijvoorbeeld zijn algoritme aanpast of op de schop gooit. Hier moet een goede websitebouwer altijd mee om kunnen gaan. Zodat de website die je hebt laten maken snel weer voldoet aan de nieuwste richtlijnen van Google.

Wat kan je verwachten als je een professionele website gaat laten maken?

Een goede websitebouwer heeft een professionele aanpak als hij of zij de volgende stappen verwerkt in zijn of haar werkwijze bij het bedenken van een professionele website.

  1. Een goed (vrijblijvend) gesprek om te kijken of er een klik is tussen beide partijen.
  2. Offerte opmaken voor jouw website.
  3. De websitebouwer verdiept zich in jou en je bedrijf.
  4. Zoektermen verzamelen om teksten en langdingspagin's op te zetten.
  5. Doelen opstellen voor de landingspagina's. En het uiteindelijke doel van de website.
  6. Concurentie onderzoek doen bij gelijknamige websites.
  7. Een functioneel ontwerp maken van de hele website.
  8. Een tweede afspraak om het functioneel ontwerp te bespreken.
  9. Vragen naar huistijl en of logo van het bedrijf voor ontwerp.
  10. Na goedkeuring van het functioneel ontwerp een grafisch ontwerp maken.
  11. Zowel voor desktop en mobiel een grafisch ontwerp laten zien.
  12. Tussentijds updates van het grafisch ontwerp (zodat je niet voor verassingen komt te staan).
  13. De bouw van de website starten en zodra het kan de klant een werkende online versie laten zien.
  14. Eventueel kleine aanpassingen bespreken.
  15. Testen in verschillende browsers.
  16. Responsive website testen op smartphones en tablets.
  17. Code en opmaak plus afbeeldingen optimaliseren.
  18. Opleveren!

Hebben we misschien al een klik?

Het zou misschien maar net zo kunnen zijn dat je na het lezen al een een goed gevoel hebt overgehouden over wat ik jou kan bieden als je een website wil laten maken. Hieronder vind je nog een greep uit wat huidige klanten over mij zeggen. En je kan natuurlijk mijn portfolio bekijken met mijn meest recente werk.